عوارض کمبود آهن بر سلامتی را جدی بگیرید | همان طور که می دانید آهن یکی از مهم ترین و موثر ترین مواد معدنی در بدن به شمار می رود. در صورتی که این ماده کمتر از مقدار طبیعی مصرف شود، باعث به وجود آمدن علائمی نظیر سر درد، سرگیجه، بی حالی و ضعف، ریزش موی شدید و خستگی خواهد شد. لازم به ذکر است که وجود فقر آهن یا همان کم خونی در کودکان، نوزادان، نوجوانان، زنان باردار و سالمندان می تواند موجب ضعف و بی حالی و عدم فعالیت درست شود. از این جهت بهره گیری از یک برنامه تغذیه و رژیم غذایی سالم به همگان توصیه شده است.
گاهی اوقات نیز افراد بایستی از رژیم لاغری خوبی استفاده کنند تا دچار کمبود آهن نشوند، زیرا عدم رعایت نکات تغذیه ای موجب شده تا خطرات جبران ناپذیری برای فرد به وجود آید. از طرفی دیگر نیز انسان هایی هم هستند که از لاغری و کمبود وزن رنج می برند، در نتیجه متخصصین تغذیه به آن ها پیشنهاد می دهند تا از رژیم چاقی همراه با مصرف آهن استفاده نمایند تا تناسب اندام ویژه ای نصیب شان گردد.
نکاتی درباره آهن که همه باید بدانند
لازم به ذکر است که همه انسان ها بایستی مصرف مواد غذایی دارای آهن را در اولویت قرار دهند تا بدن شان در ضمن رفع کمبود آن، بتواند کلیه منابع معدنی خوب را وارد بدن نماید. باید بدانید که در حالت کلی فقر آهن یکی از شایع ترین انواع کم خونی در نظر گرفته شده است. این اتفاق زمانی می افتد که خون در رگ ها به اندازه کافی گلبول قرمز سالم تولید نمی کند. نقش اصلی گلبول های قرمز انتقال اکسیژن به کلیه بافت ها و بخش های بدن است. کمبود آهن موجب می شود تا در این روند اختلال ایجاد شود. با توجه به موارد گفته شده بدون آهن کافی، بدن قادر نخواهد بود تا به اندازه مورد نیاز گلبول قرمز تولید نماید و آن ها نیز بتوانند اکسیژن را حمل کنند. با این اوصاف خستگی و تنگی نفس شخص از این مشکل ناشی شده است.
عوارض کمبود آهن
جالب است بدانید که علائم و نشانه های کمبود آهن به مواردی بستگی دارد که با توجه میزان رشد، سن و وضعیت فعلی سلامتی متفاوت نشان داده می شود. همچنین شاید فردی در حال کاهش وزن و چربی باشد و در رژیم لاغری خود از مصرف مواد آهن دار خودداری کرده باشد، در نهایت ممکن است اصلا تناسب اندام و کم شدن چربی به وجود نیاید.
به علاوه، در برخی موارد نیز فرد هیچ علامتی را مشاهده نمی کند، چون ممکن است میزان کمی از این مشکل در وی ظاهر شده باشد. در این بخش با شایع ترین علائم فقر آهن آشنا خواهید شد، پس بهتر است تا ادامه راه در خواندن مقاله با ما همراه باشید.
خستگی بیش از حد
اگر فردی هستید که خواب تان به اندازه است ولی پس از برخواستن از رخت خواب، هنوز احساس خستگی و ضعف عضلانی می کنید، بدون شک بدن تان با کمبود آهن رو برو می باشد.
داشتن سر گیجه و سبکی سر
برخی از انسان ها زمانی که می ایستند، به دلیل وجود اختلال در رسیدن اکسیژن به مغز، دچار سر درد، سر گیجه و حتی غش می شوند، در نتیجه به منظور بهتر انجام شدن این کار بایستی مواد غذایی آهن دار در برنامه تغذیه قرار گیرد.
وجود تنگی نفس
اگر فردی در یک فعالیت بدنی ساده نظیر بالا رفتن از پله و یا پیاده روی کوتاه دچار تنگی نفس شود، بهتر است با مشورت با پزشک، نسبت به رفع مشکل بر آید.
عفونت های مکرر و عدم بهبود زخم ها
اگر زخم های تان به زودی خوب نشد، بریدگی ها دچار عفونت شد و زمان بسیاری طول کشید تا عارضه آن رفع شود، بدانید که مشکلی وجود دارد که از آن خبر ندارید. احتمال دارد که سطح هموگلوبین کم باشد و فرد برای دریافت آهن باید رژیم مناسبی را پیش بگیرد.
وجود ناخن های ضعیف و شکننده
ممکن است فردی باشید که از داشتن موی نازک و ناخن های شکننده رنج ببربد، در نتیجه بهتر است برای رفع این موضوع از مواد غذایی دارای آهن استفاده کنید. همچنین در بهره گیری از رژیم لاغری نیز باید احتیاط کرد زیرا زمانی که فرد بدون توجه به سخنان پزشک و متخصص تغذیه رژیم می گیرد، نه تنها املاح معدنی را از دست خواهد داد، بلکه بدنی زشت و بد شکل را در بر خواهد گرفت. به علاوه رژیم چاقی برای کسانی که نیازمند افزایش وزن هستند، وجود آهن را الزامی می کند.
بالا رفتن ضربان قلب به طور غیر طبیعی
گاهی اوقات ممکن است به دلیل فقر آهن، به صورت غیر طبیعی ضربان قلب افزایش یابد.
هوس های غذایی غیر عادی
آیا تا به حال کودکی را دیده اید که به طرز عجیب و غریبی دوست داشته باشد گچ، خاک و مواد غیر غذایی را میل کند؟ بله، این مورد در کودکان و بزرگ سالان با فقر آهن بسیار دیده شده است.
وجود سندروم پای بی قرار
وجود احساس ناراحت کننده ای در پاها و سوزن سوزن شدن آن ها، باعث می شود تا فرد از انجام فعالیت های روزانه خود ناتوان باشد.
احساس درد سینه در بدن
درد سینه یکی از نشانه ها و علائم بالقوه کم خونی و فقر آهن است که می تواند خطرات جبران ناپذیری نظیر ایست قلبی را برای فرد در نظر بگیرد.
عوارض کمبود آهن
لازم به ذکر است که برای بهره بردن از تناسب اندام و دور ماندن از چربی های اضافی، استفاده از رژیم متناسب با بدن که ممکن است رژیم چاقی و یا رژیم کاهش وزن باشد، به علاقه مندان توصیه می شود، حال عده ای در ضمن لاغری و بالا بردن وزن، برنامه های غذایی نادرستی را بکار می گیرند که منابعی همچون آهن را جذب نمی کند. در نتیجه در صورت مشاهده نشانه های ذکر شده در قسمت قبل در خود یا کودک تان، به پزشک و متخصصین برجسته تغذیه مراجعه کنید تا در صورت لزوم شما را درمان نمایند. بهتر است بدانید که موجود بودن بیش از حد آهن در بدن، خطرناک بوده زیرا انباشته شدن این ماده در کبد، عوارض بسیاری را به همراه دارد. به علاوه بهره گیری از وب سایت های رژیم غذایی نظیر من و رژیم نیز می تواند در آگاهی یافتن از مصرف مواد معدنی مناسب نظیر آهن، کمک کننده باشد و قدم مثبتی در راستای سلامتی بگذارد.
همان طور که می دانید برخی از گروه ها و منابع انسانی بیشتر از بقیه در خطر هستند و ممکن است زودتر از دیگر افراد به فقط آهن دچار شوند. در این بخش به بررسی گروه های تحت خطر می پردازیم:
عوارض کمبود آهن
همان طور که در قسمت های قبلی بیان شد، رایج ترین دلایل کمبود آهن را می توان ناشی از رژیم لاغری ناسالم، رژیم افزایش وزن نا صحیح، بیماری التهاب روده و خونریزی داخلی دانست. شاید برخی به این ماده غذایی مهم توجه نکنند اما باید بدانند که با کمبود این ماده، نه تنها کیفیت زندگی تحت تاثیر قرار داده می شود، بلکه بیماری های جبران ناپذیری را به همراه می آورد. از این جهت، بهره وری از مواد غذایی سرشار از آهن، بر عهده شماست. بدین منظور بایستی منابع زیر را در برنامه غذایی قرار دهید.
علاوه بر این مواد، در سبد خرید خود از غذاهایی استفاده کنید که دارای ویتامین سی هستند، زیرا این نوع ویتامین باعث می شود تا جذب آهن راحت تر صورت گیرد. ویتامین C در مواد غذایی زیر به وفور مشاهده می شود.
با من و رژیم با مواد غذایی آهن دار دوست شوید
همان طور که در مقاله بیان شد، آهن یکی از مهم ترین و اصلی ترین مواد غذایی بدن به شمار می رود. بدین منظور برای مصرف این ماده در بدن بایستی مواد غذایی مناسب را در رژیم لاغری یا چاقی قرار داد تا بدن دچار مشکلاتی نظیر خستگی، ریزش مو و دیگر نکات، نشود. از این جهت من و رژیم که یکی از عالی ترین وب سایت های برجسته در امر سلامتی و تناسب است، مقاله های فوق العاده ای را در این باب به نمایش می گذارد.
زمانی کمبود آهن در خون به وجود می آید که بدن آهن کافی برای تولید کردن هموگلوبین نداشته باشد. حال شاید از خود بپرسید، هموگلوبین چیست که چگونه باعث کمبود آهن می شود؟ لازم به ذکر است که هموگلوبین بخش مهمی از گلبول های قرمز است که موجب می شود خون در رگ ها به رنگ قرمز دیده شود. یکی دیگر از وظایف گلبول های قرمز، حمل اکسیژن در بدن است. در نتیجه اگر فردی به اندازه کافی، آهن مصرف نکند یا با داشتن تصادف و مشکلاتی دیگر، خون بدنش را از دست دهد، بدن قادر نخواهد بود تا به اندازه کافی هموگلوبین ایجاد کند و عملکرد خوبی را از خود نشان دهد.
یکی دیگر از دلایل و علل ایجاد کمبود آهن، نبود آهن معدنی در بدن است. جالب است بدانید که این امر منجر به ایجاد سطوح غیر عادی در سلول های خونی خواهد شد. بهتر است در نظر بگیرید که آهن ماده ای است که برای تولید هموگلوبین، به یکی از پروتئین های موجود در سلول های خونی قرمز نیاز دارد که بتواند از طریق آن ها اکسیژن کافی را حمل نماید.
به علاوه اگر بدن در شرایطی قرار گیرد که آهن برای تولید هموگلوبین نداشته باشد، در نتیجه به دلیل کمبود این ماده، نه تنها بافت ها و ماهیچه ها اکسیژن کافی دریافت نخواهند کرد بلکه بازدهی و کارایی آن اندام مورد نظر را کاهش خواهد داد. و در نهایت کم خونی به وجود می آید. نکته ی جالب این است که همه انسان ها فکر می کنند تنها یک نوع کم خونی موجود است در حالی که انواع مختلفی از کمبود خون وجود دارد. شایع ترین نوع، کمبود آهن است که در بیشتر مواقع به دلیل عدم رعایت رژیم غذایی سالم و یا محدود و بیماری روده ملتهب و دیگر موارد، مشاهده می شود. در حالت کلی علت هر آنچه که باشد با وجود علائم نا به هنجار و نا مطلوب، می تواند بر کیفیت زندگی فرد تاثیر بدی بگذارد و همه این ها ناشی از بهره نبردن از رژیم لاغری و چاقی مناسب است.
از دست دادن خون بدن
بهتر است بدانید که خون درون گلبول های قرمز شامل آهن می باشد، در نتیجه اگر فردی خون زیادی از دست دهد، آهن بسیاری نیز از دست خواهد داد و بدنش با کمبود آهن رو برو خواهد شد. زنان گروهی هستند که ماهیانه به دلیل دوره پریودی، خون بسیاری را از دست می دهند. برخی نیز به دلیل وجود عادت ماهیانه های سنگین، بیشتر در معرض خطر کمبود آهن در کم خونی هستند، زیرا در مدت دوران قاعدگی، فرد خون ریزی دارد. در نتیجه زمانی که خون بدن از دست رود، آهن درون خون نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
عدم استفاده از مواد آهن دار در رژیم غذایی
همان طور که در بخش قبلی گفته شد، زنان بیشتر از سایر انسان ها در معرض از دست رفتن خون هستند در نتیجه باید مواد غذایی آهن دار بسیاری را در برنامه غذایی خود قرار دهند. در حالت کلی همه انسان ها باید آهن را از مواد غذایی مصرفی جذب کنند زیرا با گذشت زمان بدن کمبود آهن را در خود حس می کند. نمونه های بی شماری از منابع غذایی سرشار از آهن نظیر مواد گوشتی مانند مرغ و گوشت گاو و گوسفند، زرده و سفیده تخم مرغ، سبزیجات برگ سبز و غذاهایی که آهن در آن به وفور دیده می شود، برای رشد مناسب اندام های بدن نوزاد و کودک و خود زنان، الزامی می باشد.