میثم شکری ساز از کارآفرینی و استارتاپ میگوید
کارآفرینی به معنای توانایی و آمادگی یک فرد برای توسعه، سازماندهی و ادارهی کسب و کاری است که هنوز از سوددهی آن مطمئن نیست. کارآفرینی با ریسکپذیری و کشف فرصتهای جدید، گره خورده است. ما در این مطلب تعریف کارآفرینی و استارتاپ را از منظر دکتر میثم شکری ساز و انواع آن، بررسی خواهیم کرد. علاوه بر این خواهیم دید که کارآفرینان موفق چه ویژگیهایی دارند و اصلاً کارآفرینی چه اهمیتی دارد؟
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز کارآفرین به شخصی گفته میشود که علیرغم آگاهی از ریسکهای مربوط به کسب و کارهای استارتاپی، باز هم مایل به ایجاد و ادارهی چنین کسب و کاری است و حاضر است بر روی آن سرمایهگذاری کند. کارآفرینان اغلب به عنوان سرمنشاء ایدههای جدید شناخته میشوند و ایدههای جدید خود را به بازار عرضه میکنند. یک کارآفرین میتواند یک شغل کوچک و خانگی را برای خود راهاندازی کند و حتی میتواند یک شرکت بزرگ و چندملیتی داشته باشد. به طور خلاصه، هر کسی که ارادهی راه اندازی یک شرکت جدید را داشته باشد و بتواند با تمام ریسکها و چالشهای آن مقابله کند، میتواند یک کارآفرین شود.
اصطلاح استارتاپ به شرکتی اطلاق میشود که در مراحل اولیهی فعالیت خود قرار دارد. استارتاپها توسط یک یا چند کارآفرین تأسیس میشوند و هدفشان این است که محصولات یا خدماتی را به بازار عرضه کنند که برایشان تقاضا وجود دارد. البته کارآفرینی و استارتاپ با هم تفاوت دارند. اصطلاح کارآفرینی به تمام کسبوکارهای جدید اطلاق میشود که ممکن است برخی از آنها به صورت شغل آزاد باشند و شخص کارآفرین هرگز نخواهد شغل خود را به عنوان یک شرکت رسمی به ثبت برساند. اما استارتاپها، کسب و کارهای جدیدی هستند که قصد دارند به درجات بسیار بالاتری برسند و به بنیانگذاران اولیهی خود محدود نمیشوند.
به گفتهی میثم شکری ساز، کارآفرینی در انواع زیر دستهبندی میشود:
این مشاغل عبارتند از آرایشگاهها، خواربارفروشیها، آژانسهای مسافرتی، دفاتر مشاور، نجاری، لوله کشی، برقکاری و غیره. معمولاً افرادی که این کسب و کارها را راهاندازی میکنند، خودشان تمام مسئولیتهایش را برعهده میگیرند و یا از اعضای خانوادهی خود کمک میخواهند. سود حاصل از این کسب و کارهای کوچک میتواند نیازهای مالی یک خانواده را تأمین کند اما فراتر از این نخواهد رفت. افرادی که میخواهند به این روش برای خود و خانوادهشان کارآفرینی کنند، هزینههای راهاندازی کسب و کارشان را با وام گرفتن یا قرض کردن تأمین میکنند.
در این دسته، شخص کارآفرین میداند که چشم انداز او میتواند کل دنیا را تغییر دهد و با همین دیدگاه، کسبوکار خود را راهاندازی میکند. آنها برای راهاندازی کسبوکارشان، سرمایه گذاران را به خود جذب میکنند و به دنبال افرادی هستند که خارج از چارچوبهای محدودکننده میاندیشند. آنها برای تامین منابع موردنیاز خود به سرمایهگذاری خطرپذیر بیشتری نیاز دارند، زیرا در ابتدا کسب و کارشان کوچک است و هنوز معلوم نیست که چه نتیجهای را از آن کسب خواهند کرد.
شرکتهای بزرگ به واسطهی ظهور فناوریهای جدید، تغییر ترجیحات مشتریان، ظهور رقیبان جدید و غیره، تحت فشار قرار میگیرند و مجبورند محصول نوآورانهای را ایجاد کنند تا بتوانند جایگاه خود را در بازار حفظ کرده و به پیشرفت خود ادامه دهند. این شرکتها برای مقابله با این تغییرات سریع سعی میکنند سایر شرکتهایی که ایدههای نوآورانه دارند را خریداری کرده یا خودشان محصولات نوآورانهای را بسازند.
این نوع کارآفرینی بر تولید محصولات و خدماتی متمرکز است که نیازها و مشکلات اجتماعی را برطرف میکنند. تنها هدف آنها این است که برای جامعه کار کنند و هیچ علاقهای به سود حاصل از آن ندارند.
کارآفرینان موفق دارای ویژگیهای مشخصی هستند که در مسیر موفقیتشان به آنها کمک میکند. در زیر به چند مورد از آنها اشاره کردهایم:
شروع هر سرمایهگذاری جدید مستلزم این است که قبول کنید که ممکن است با شکست مواجه شوید. بنابراین یک کارآفرین باید شجاع باشد و بتواند ریسک کند.
شما برای ایجاد ایدههای جدید، راهاندازی یک شرکت و دستیابی به سود باید نوآوری داشته باشید. این نوآوری میتواند به شکل یک محصول جدید نمایان شود و یا میتواند به شکل فرآیند جدیدی باشد که کاری را به روش کارآمدتر و اقتصادیتر انجام میدهد.
یک کارآفرین برای کسب موفقیت باید دید روشنی از کسب و کار جدید خود داشته باشد. او برای تحقق ایدههای خود، نیازمند منابع و کارکنان زیادی است. پس باید قابلیت رهبری هم داشته باشد تا بتواند کارکنان خود را به سمت هدف موردنظرش هدایت کند.
در یک کسب و کار، هر شرایط و هر موقعیتی میتواند به منزلهی یک فرصت باشد و به نفع یک شرکت تمام شود. کارآفرینان باید یک ذهن باز داشته باشند تا بتوانند فرصتهای جدید را ببینند و از آن به نفع خود استفاده کنند.
یک کارآفرین باید منعطف باشد و با توجه به موقعیت، بتواند تغییرات را بپذیرد. برای اینکه بتوانید کسب و کار خود را به درجات بالایی برسانید باید همواره آماده باشید تا در صورت نیاز بتوانید در محصولات و خدمات خود تغییر ایجاد کنید.
یک کارآفرین باید محصولاتی که ارائه میدهد را به خوبی بشناسد و از آخرین روند بازار آگاه باشد. او باید بداند که آیا محصولات یا خدماتش همچنان با تقاضای بازار مطابقت دارند یا وقت آن رسیده است که آنها را کمی تغییر دهد.
به گفتهی میثم شکری ساز، کارآفرینی فقط به شخص کارآفرین سود نمیرساند، بلکه میتواند برای تمام جامعه سودمند باشد، در ادامه برخی از فواید کارآفرینی برای جامعه را ذکر خواهیم کرد:
کارآفرینی باعث ایجاد اشتغال میشود و حتی کسانی که هیچ سابقهی کاری خاصی ندارند هم میتوانند در استارتاپها مشغول به کار شوند و از این فرصت برای کسب تجربه و آموزش استفاده کنند و همراه با آن استارتاپ رشد یابند.
استارتاپها به منزلهی یک مرکز نوآوری هستند که محصولات و خدمات جدیدی را به بازار عرضه میکنند و باعث افزایش کیفیت کالاها و افزایش استاندارد زندگی مردم میشوند.
اگر یک استارتاپ بتواند رشد پیدا کند و گستردهتر شود، بخشهای بیشتری از صنعت را در بر میگیرد و چه به طور مستقیم و چه به طور غیر مستقیم میتواند جامعهی بزرگتری را تحت پوشش خود قرار دهد و افراد کمک میکند تا زندگی اجتماعی با ثباتتر و با کیفیتتری داشته باشد.
کارآفرینی با افزایش سطح درآمد، به بهبود سطح زندگی افراد کمک میکند.
محصولات و خدمات جدید باید قبل از ورود به بازار مورد تحقیق و آزمایش قرار گیرند. بنابراین یک کارآفرین برای آزمایش محصولات خود مجبور است که با مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاهها همکاری کند و بدین ترتیب به این مراکز نیز سود میرساند.