نقش تغذیه در درمان اعتیاد | این روزها نقش تغذیه در درمان یا کنترل انواع بیماری ها و یا حتی پیشگیری از بروز آن ها بسیار پررنگ شده. جالب است بدانید که یکی از این بیماری ها که می توان به کمک تغذیه روند درمان آن را تسریع کرد، اعتیاد به مواد مخدر است. اما منظور از درمان اعتیاد چیست؟
برای درمان اعتیاد و هدایت فرد به سوی زندگی جدید و بدون آسیب می بایست از روشی استفاده نمود تا الگوی زندگی فرد آسیب دیده تغییر یابد. برای درمان این نوع بیماری، تغذیه و تغییر الگوی زندگی فرد بیمار بسیار مهم و حیاتی است. البته عوامل بسیاری جود دارند که در کنار یکدیگر سبب می شوند که فرد بیمار در ترک اعتیادش و درمان آن موفق باشد، عواملی مانند استراحت کافی، آرامش، ورزش و از تمام این ها مهم تر، تغذیه.
اولین نکته ای که برای درمان اعتیاد باید به آن توجه کرد این است که کاری کرد تا فرد آسیب دیده در برابر وسوسه هایی که اور را به سوی استفاده از مواد مخدر و دخانیات می کشاند، مقاومت کند؛ برای این کار هم نیازی نیست راه دوری رفت، می توان با تغییر رژیم غذایی فرد تمایل وی را کم تر کرد. اگر در اطراف تان فردی را می شناسید که اعتیاد دارد و قصد دارید که به درمان اعتیادش به او کمک کنید و یا حتی خودتان دچار این بیماری هستید، تنها کافیست یک رژیم غذایی دیگر را جایگزین رژیم غذایی سابق خود کنید و در برابر وسوسه های غذایی سابق نیز مقاومت کند.
مهم ترین نکته در ترک اعتیاد، پیروی از انواع رژیم غذایی سالم و اصولی است. همان طور که پیش تر هم گفته شد، اعتیاد یک نوع بیماری است و باید برای کنترل و درمان آن تغییری در سبد غذایی نیز ایجاد کرد تا روند درمان سریع تر انجام شود. اما برای داشتن یک رژیم غذایی سالم چه کنید؟ نیازی نیست راه دوری بروید و وقت خود را در ترافیک سنگین خیابان ها و یا در سایت های نامعتبر بگذرانید، من و رژیم در دسترس شماست. من و رژیم به عنوان یک وب سایت ارائه رژیم های غذایی آنلاین در 24 ساعت شبانه روز در دسترس شماست تا برای تغییر در برنامه غذایی خود اقدام کنید.
داشتن یک رژیم غذایی سالم را برای کمک به ترک و درمان اعتیاد جدی بگیرید. از آن جایی که افراد معتاد به مواد مخدر بیمار تلقی می شوند و دچار سوء تغذیه هستند تهیه یک برنامه غذایی مناسب برای کمک به آن ها در جهت رهایی از بیماری شان اهمیت فراوانی دارد. مواد مخدر عمل جذب و هضم مواد مغذی و دفع سموم را مختل می کند و موجب بروز بیماری ها و مشکلات متعددی در بدن می شود. اصلاح تغذیه ای بیمار، عامل زیربنایی در توانبخشی جسمانی، روانی و سلامت مغزی فرد معتاد است.
به همین علت، مصرف مواد معدنی و ویتامین ها آن هم براساس یک رژیم غذایی برای درمان این نوع عوارض تغذیه ای ناشی از مصرف مواد مخدر بسیار موثر می باشد. البته لازم و ضروری است که همه افراد بدانند که با توجه به فیزیک بدن شان باید چه آدابی را برای خوردن رعایت کنند و این امر در مواقعی که فردی دچار یک مشکل مانند اعتیاد است، ضروری تر نیز به نظر می رسد.
نقش تغذیه در درمان اعتیاد
توجه به برنامه غذایی افراد آسیب دیده یا معتاد و یافتن جانشینی برای مواد مخدر، ایجاد اشتها و استفاده از میان وعده غذایی متعادل برای بهبود یافتن بیمار ضروری است. نداشتن میان وعده غذایی و یا وعده غذایی نامنظم موجب ایجاد تغییرات قند خون و به دنبال آن افزایش نیاز فرد معتاد به موادمخدر می شود و خطر اعتیاد مجدد را افزایش می دهد. اگر فردی برای درمان اعتیادش وارد کمپ های ترک اعتیاد و مراکز توانبخشی شده و سپس ترخصی شود، لازم است که حتما برای بهبود اختلالات تغذیه، تغییرات وزن ِفرد کنترل و پیگیری شود و همچنین میزان پیشرفت در درمان اختلال تغذیه ای به دنبال پیروی از الگوی صحیح غذایی صورت گیرد. اگر به فرد معتاد به چشم یک بیمار نگاه کنیم، که واقعیت هم همین است، خواهیم فهمید او نیز باید از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کند تا هرچه زودتر بتواند با بیماری خود مبارزه کند و آن را شکست دهد. کارشناسان من و رژیم در ادامه مقاله قصد دارند شما را با بایدها و نباید ها در درمان اعتیاد آشنا کنند:
یکی از راه ها برای تامین انرژی لازم بدن، مصرف کربوهیدرات های پیچیده است. جالب است بدانید که مغز، گلیکولایزر (قند کافت) خالص است، این بدان معناست که گلوکز یا همان قند را برای انرژی ترجیح می دهد. با وجود این که مغز تنها دو درصد از بدن را تشکیل می دهد، اما حدود 25 درصد از انرژی کل را مصرف می کند.
یک فرد معتاد در طول دوران درمان و ترک به انرژی نیاز دارد و مغز روزانه به حداقل 120 گرم کربوهیدرات احتیاج دارد. از آن جایی که بدن فقط مقدار کمی گلوکز را به صورت گلیکوژن در کبد ذخیره می کند، باید گلوکز به صورت مداوم در طول روز به بدن رسانده شود تا اطمینان حاصل شود که هنگام خواب یعنی زمانی که مغز عمده فعالیت بهبود دهنده را انجام می دهد، انرژی لازم وجود دارد.
به طور کلی درصورتی که در طول این دوران، کربوهیدرات کافی مصرف نشود، بخش های مختلف بدن نمی توانند به خوبی عمل کنند و قند خون نیز نوسان پیدا می کند. این اختلال ها نیز سبب بروز اضطراب، تحریکپذیری و افسردگی می شود و افکار را مبهم می کند. منابع سالم کربوهیدرات که میتوان از آن ها برای دوران ترک اعتیاد و رژیم غذایی پس از ترک اعتیاد استفاده کرد، عبارت است از:
از دیگر موارد مصرفی در برنامه غذایی یک فرد آسیب دیده یا معتاد برای تسریع در روند درمان، اسیدهای چرب غیر اشباع است. همه ما افراد می بایست میزان چربی موجود در رژیم غذایی خود را کاهش دهند اما این بدان معنا نیست که تمام چربی ها و روغن ها مضر هستند و باید مصرف آن ها را قطع کرد. دریافت کردن میزان چربی متوسط و سالم وضعیت روانی را بهبود می دهد و به سلول های سراسر بدن کمک می کند تا عملکرد بهتری را ارائه دهند.
همچنین چربی منبع ذخیره انرژی است که بدن از آن هنگام تمام شدن کربوهیدرات ها استفاده می کند. فرد بیمار در این زمینه می تواند با مصرف خوراکی هایی مانند روغن ماهی، آجیل و بذر کتان اسید های چرب امگا سه مورد نیاز را که برای ترمیم سلولی عصبی و دوری از مواد ضروری است، تامین کند. این نوع اسید های چرب ضروری برای گیرنده های سلولی عصبی ضروی است، چون این مواد غشاء را برای گرفتن پیام آورهای شیمیایی یا همان انتقال دهنده های عصبی، منعطف تر می کنند.
مصرف پروتئین های با کیفیت را از یاد نبرید! پروتئین ها و بسیاری از هورمون ها از آمینو اسیدها تشکیل می شود. هورمون ها موادی شیمیایی هستند که بر وضعیت روانی اثر می گذارند. افرادی که پروتئین کافی مصرف نمی کنند، آمینو اسید کافی هم دریافت نمی کنند و به این ترتیب هومون کمتری در بدن تولید می شود. همچنین پایین آمدن سطح هورمون ها احساس ناراحتی، عصبانیت و اضطراب را نیز در فرد ایجاد می کند.
اگر بخواهیم کمی علمی تر توضیح دهیم؛ انتقال دهنده های عصبی می توانند خلق و خو را از طریق کاهش اضطراب، استرس، افسردگی و خستگی را پایدار و به نوعی رفتار را کنترل کنند. پس سعی کنید این انتقال دهنده ها را به کمک مصرف پروتئین های باکیفیت طبیعی نمایید و جایگزین کنید. مونوآمین ها که سازنده اصلی پروتئین ها هستند، تمام انتقال دهنده های عصبی را تشکیل می دهند. به عنوان مثال آمینواسید تریپتوفان به سروتونین یعنی ماده ای تبدیل میشود که باعث آرام شدن و حفظ تمرکز می شود.
نقش تغذیه در درمان اعتیاد
این حفظ تمرکز سبب می شود که فرد معتاد در طول دوران ترک و درمان خود کم تر برای مصرف مواد مخدر وسوسه شود. بنابراین گوشت بدون چربی، ماهی، لبنیات، سویا، آجیل و لوبیا که منابع خوب پروتئین هستند را در سبد غذایی خود قرار دهید. اگر هم این کار برای تان سخت است، یعنی نمی توانید خودتان به درمان تان کمک کنید، از من و رژیم کمک بگیرید و با دریافت یک رژیم غذایی اصولی، روند درمان اعتیادتان را سرعت ببخشید.
یک فرد بیمار یا معتاد لازم است که آب بدن خود را با نوشیدن مداوم آب تامین کند. اگر در حال درمان اعتیاد خود هستید حداقل در طول روز 8 لیوان آب بنوشید چرا که آب از دست رفته بدن تنها از این طریق می تواند به خوبی جبران شود. اما از آن جایی که بخش عمده غذاها آب است، بدن معادل 4 لیوان دیگر آب را از طریق غذا خوردن به دست می آورد. کاهش مایعات بدن، حتی به میزان اندک و حدود 2 درصد اثر منفی بر عملکرد مغز دارد. البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد مایعات برای مثال بیش از 16 یا 17 لیوان به مسمومیت آب و از دست دادن مواد معدنی منجر می شود.
ویتامین ها و مواد معدنی و یا به طور کلی این مواد مغذی برای ساخت و عملکرد انتقال دهنده های عصبی که پیش تر هم از آن ها گفتیم، بسیار مهم و حیاتی هستند. وجود ویتامین هایی مانند B6 و B3 و یا مواد معدنی مانند آهن و مس برای ترشح آدرنالین و دوپامین لازم است. زمانی که بدن یک فرد آسیب دیده از مواد مغذی تامین شود، می تواند وظایفی مثل رشد، حفظ سلامتی و ترمیم را به بهترین نحو انجام دهد. در حقیقت با گنجاندن ویتامین ها مواد معدنی در برنامه غذایی می توان بدن را مجهز کرد.
یک مفرد آسیب دیده می بایست مصرف میوه و سبزیجات را به حداقل 9 بار در روز برساند. مغز در حال بهبودی به شدت در معرض آسیب اکسایشی اسیدهای چرب غیراشباع و زنگ زدن آهن موجود در جریان خون قرار دارد. برخی از سبزیجات و میوه های رنگی با رنگدانه بالا می توانند مولکول های اکسید کننده واکنش پذیر را پاکسازی و خنثی کنند و سبب بازیابی مولکول های مصرف شده در بدن شوند.
هرگز در مصرف چربی اشباع، روغنهای سبزی مثل اسیدهای چرب امگا 6 و کلسترول یا اسیدهای چرب ترانس زیاده روی نکنید. مصرف این نوع چربی ها سبب می شود که فرد به بیماری های قلبی و عروقی مبتلا شود و انتقال مواد مغذی و اکسیژن را به مغز محدود می کند. ورود چربی اشباع به غشاها موجب می شود گیرنده ها واکنشی به انتقال دهنده های عصبی نشان ندهند و اعصاب خشک شوند. پیش تر هم گفتیم که اسید های چرب امگا 3 غشاها را روان و اعصاب را منعطف می کنند تا حداکثر عملکرد و توانایی ارتباطی را ارائه دهند.
حواس تان به قند خون تان باشد. به خاطر داشته باشید که میزان بسیار زیاد یا کم قند در مغز موجب عدم تمرکز، تحریک پذیری، دمدمی مزاجی و خستگی می شود. تنها راه نگه داشتن میزان قند خون در حالت تعادل هم پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و اصولی است؛ رژیم غذایی که در آن ترکیبی از کربوهیدرات های پیچیده، پروتئین و مقدار اندکی چربی وجود داشته باشد که در 5 یا 6 وعده غذایی در طول روز دریافت شود. درضمن مصرف فیبر روزانه نیز باید کنترل شود و به مقدار میانگین 25 تا 35 گرم در روز رسانده شود. بنابراین از من و رژیم برای دریافت یک برنامه غذایی مناسب کمک بگیرید تا تمام این موارد را رعایت نمایید!
بهتر است بدانید که سیستم ترمیم بدن از نوع التهابی است، اما ممکن است از کنترل خارج شود. پس هرگز اجازه ندهید که این مورد از کنترل خارج شود. درصورتی که التهاب مزمن شود، می تواند به بدن آسیب بزند، صدمه بیشتری را به بار بیاورد و عامل ابتلا به بیماری های متعدد شود. مصرف میوه و سبزیجات را فراموش نکنید زیرا این مواد سرشار از مواد شیمیایی گیاهی به نام فیتونوترینت ها هستند که مانند مواد ضدالتهابی عمل می کنند و التهاب را متعادل می کنند. همچنین اسیدهای چرب امگا 3 نیز التهاب را با تولید عامل های ضد التهاب کنترل می کنند.
اگر تمایل دارید که هرچه سریع تر اعتیادتان را درمان کنید سعی کنید هر روز صبح بیش از یک یا دو فنجان یا به طور کلی کافئین ننوشید و پس از ساعت 12 ظهر از نوشیدن قهوه خودداری کنید. کافئین دارویی روانگردان است که بر رفتار اثر می گذارد. کافئین نوعی راه ورود محسوب می شود که میل به مواد را تحریک می کند و واکنش دوپامینرژیک را تغییر می دهد. کافئین اختلال های خواب ایجاد می کند و از بهترین عامل بهبودی مغز یعنی خواب مناسب جلوگیری می کند.
در خوردن غذا منظم باشید؛ یعنی سر ساعتی مشخص وعده های غذایی خود را میل کنید. در صورتی که در دوران ترک اعتیاد، رژیم غذایی مناسبی رعایت نشود، ممکن است معتادان وسوسه شده و دوباره در دام اعتیاد گرفتار شوند. به همین دلیل است که وعده های غذایی منظم بسیار مهم است. اعتیاد به دارو و الکل موجب می شود فرد معتاد گرسنه بودن را فراموش کند و حس گرسنگی را با تمایل به مصرف مواد اشتباه بگیرد. بنابراین هر گاه که به مصرف مواد گرایش شدید پیدا کردید، سعی کنید خود را به غذا خوردن ترغیب کنید.
در طول دوران درمان، می توانید به مصرف مکمل های معدنی و ویتامین هایی مثل ب ـ کمپلکس، روی و ویتامینها آ و ث روی آورید زیرا این مواد بسیار مفید هستند. عموما وضعیت اشتها در طول دوران ترک به حالت عادی خود بازمی گردد. یک فرد معتاد در حال پاک شدن معمولا تمایل به پرخوری دارد، به ویژه اگر محرکی مصرف کرده باشد. خوردن غذاها و تنقلات مناسب و سالم و پرهیز از غذاهای پرکالری و غیرمغذی مانند انواع شیرینی دوران ترک را آسان تر می کند.