رژیم غذایی سالم و سلامتی | غذا خوردن راهی است که از طریق آن سوخت مورد نیاز بدن تامین شده و انرژی لازم برای فعالیت های روزانه را بدست می آوریم. بدن روزانه به میزان مشخصی مواد مغذی نیاز دارد و به همین خاطر هر روز باید غذا بخوریم. آب، انواع چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها همه جز مواد غذایی هستند که بدن به آنها نیاز دارد. انواع ویتامین ها و مواد معدنی نیز برای حفظ سلامتی لازم است.
البته باید توجه داشت که نیاز افراد با شرایط جسمی خاص از جمله زنان باردار و بزرگسالان بالای 50 سال به ویتامین هایی مانند ویتامین D و مواد معدنی مانند کلسیم و آهن با افراد معمولی متفاوت است و به همین دلیل در هنگام انتخاب مواد غذایی و مکمل های غذایی در شرایط خاص جسمی باید این موارد را در نظر گرفت.
توجه به مصرف مواد غذایی مناسب نقش مهمی بر سلامتی داشته و انتخاب رژیم غذایی سالم به پیش گیری بسیاری از بیماری ها کمک می کند. بنابراین برای حفظ یا بهبود سلامتی باید از انواع مواد غذایی و تاثیر آنها بر بدن آگاه بود.
رژیم غذایی سالم
یک رژیم غذایی سالم شامل انواع غذاهای طبیعی است و بخش قابل توجهی از آن را میوه و سبزیجات تشکیل می دهند، به خصوص آن دسته سبزیجاتی که قرمز، نارنجی یا سبز تیره هستند. غلات کامل مانند گندم کامل و برنج قهوه ای نیز باید در یک رژیم غذایی سالم وجود داشته باشند. بزرگسالان در مصرف لبنیات باید انواع بدون چربی و یا کم چرب آن را انتخاب کنند. در مورد پروتئین نیز می توان از انواع گوشت و مرغ، غذاهای دریایی، تخم مرغ، حبوبات و محصولات سویا مانند توفو و انواع مغزها و آجیل ها استفاده کرد.
وقتی صحبت از رژیم غذایی سالم به میان می آید منظور تنها مصرف مواد غذایی سالم نیست بلکه باید از مصرف انواع خاصی از مواد غذایی نیز اجتناب کرد. برای مثال نمک به میزان زیادی در غذاهای فرآوری شده استفاده می شود و برای افرادی که فشار خون بالایی دارند خطرناک است. به همین دلیل توصیه می شود که مصرف روزانه نمک را به کمتر از 300 میلی گرم کاهش دهیم. غذاهای سرخ شده، چربی های جامد و چربی های ترانس موجود در غذاهای فرآوری شده نیز برای سلامت قلب مضر هستند و باید در مصرف آنها احتیاط کرد. غلات تصفیه شده مثل آرد سفید و شکر تصفیه شده نیز در بلند مدت به ویژه برای مبتلایان به دیابت زیان دارد.
حتی اگر به اندازه ی کافی غذا بخورید اما از یک رژیم غذایی سالم پیروی نکنید، این امکان وجود دارد که در معرض انواع بیماری ناشی از کمبود مواد غذایی قرار بگیرید. البته کمبود مواد غذایی ممکن است به دلیل شرایط خاص جسمی مانند بارداری یا برخی داروهای مصرفی مانند داروهای فشار خون بالا نیز رخ دهد. افرادی که به انواع بیماری های روده مبتلا هستند و یا بخشی از روده را به دلیل بیماری برداشته اند نیز ممکن است در معرض کمبود ویتامین قرار گیرند.
بسیاری از مشکلاتی که برای سلامتی بوجود می آید مستقیما به مصرف مواد غذایی ارتباط دارد، مانند مسمومیت غذایی یا عفونت های باکتریایی ناشی از مواد غذایی آلوده. برخی از افراد نیز به غذاهایی مانند بادام زمینی، صدف یا گندم (بیماری سلیاک) حساسیت شدید دارند. بیماری های دستگاه گوارش مانند سندرم روده تحریک پذیر، کولیت و بیماری ریفلاکس معده نیز با مصرف برخی از مواد غذایی تشدید می شود.
محققان با بررسی رابطه بین مواد غذایی مختلف و مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع2 به این نتیجه رسیده اند که تقریبا نیمی از کلیه مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی و فشار خون مربوط با عادات غذایی نامناسب ارتباط دارد و این بیماری ها از مصرف ناکافی برخی غذاها و مواد مغذی و به طور کلی نداشتن رژیم غذایی مناسب ناشی می شود.
برای سایر بیماری ها نوع یا مقدار مواد غذایی بر پیشرفت بیماری تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، بیماری دیابت که نوعی ناتوانی بدن در تنظیم قند خون است، به شدت متاثر از نوع مواد غذایی مصرفی است.
یکی از شایع ترین کمبودهای مواد غذایی کم خونی ناشی از فقر آهن است. سلولهای خونی برای تأمین اکسیژن به آهن نیاز دارند و اگر بدن آهن کافی نداشته باشد خون رسانی به درستی انجام نخواهد شد. سایر کمبودهای غذایی که می توانند بر روی سلولهای خونی شما تأثیر بگذارند شامل کمبود ویتامین B12 و ویتامین C است.
کمبود ویتامین D نیز بر سلامت استخوانهای تأثیر می گذارد زیرا جذب و استفاده از کلسیم را برای بدن مشکل می کند. اگرچه دریافت ویتامین D را می تواند از نور خورشید دریافت کرد اما بسیاری از افراد به دلیل نگرانی از سرطان پوست ممکن است از این کار اجتناب کنند.
رژیم غذایی سالم
سایر شرایط جسمی که تحت تأثیر نوع تغذیه قرار دارد عبارتند از:
انتخاب رژیم غذایی سالم سلامتی شما را در کل دوره زندگی تحت تأثیر قرار می دهد. علاوه بر آن درمورد برخی بیماریها، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مصرف مکمل های خاص به کنترل بیماری کمک قابل توجهی می کند. برای مثال بیمارانی که تحت درمان سرطان قرار دارند ممکن است برای حفظ سلامتی خود به یک رژیم غذایی خاص نیاز داشته باشند. به عنوان مثال، برای حفظ انرژی باید غذاهای پر کالری مصرف کنند.
در هر صورت، آنچه می خوریم در کاهش مشکلاتی که برای سلامتی بوجود می آید نقش مهمی ایفا می کنند. برای مثال مطالعات نشان می دهد که علائم بیماری در افراد مبتلا به نقرس با خوردن گیلاس کاهش می یابد. سیر نیز به دلیل خواص خود برای اکثر بیمارهای ناشی از باکتری و قارچ بسیار مفید است. عسل خواص ضد میکروبی و ضد التهابی دارد. مصرف سیب نیز خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد. علاوه بر این نوشیدن آب کافی به جای نوشابه یا آب میوه های مصنوعی به کنترل وزن و مقاومت کلی در برابر بیماری کمک می کند.
انواع مختلفی رژیم غذایی برای برطرف کردن مشکلات جسمی و یا حفظ سلامتی وجود دارد، اما شاید تا بحال یک رژیم غذایی هوشمند را تجربه نکرده باشید. پیشنهاد من و رژیم به عنوان یک وبسایت در زمینه ارائه ی رژیم غذایی هوشمند این است که با کمک ما رژیم هوشمند متناسب خود را دریافت کنید. من و رژیم یک برنامه ی غذایی متناسب با شرایط جسمی و جنسیت و بر پایه اطلاعات تغذیه روز دنیا به شما ارائه می دهد. سایت من و رژیم هرروز در حال بروزرسانی می باشد و اطلاعات خود را از معتبرترین مراکز علمی تحقیقاتی تغذیه اروپا و آمریکا دریافت می کند.