آیا شما هم به بی‌اشتهایی عصبی مبتلا هستید؟

اصولاً، کسانی که مدام در فکر این هستند که خود را لاغر کنند درحالی‌که اندام مناسبی دارند، به اختلال بی‌اشتهایی عصبی مبتلا هستند. این افراد برای لاغر شدن دست به هر کاری می‌زنند، دارو مصرف می‌کنند، بیش‌ازحد ورزش می‌کنند و مهم‌تر از همه غذا نمی‌خورند! این اختلال، می‌تواند از منبع‌های مختلفی نشات بگیرید ولی مهم این است که به‌موقع درمان شود. در این مقاله با مفهوم این اختلال، علائم، علل و راه درمان آن آشنا خواهید شد. پس با من و رژیم همراه باشید.

مفهوم بی‌اشتهایی عصبی

بی‌اشتهایی عصبی یا آنورکسیا (Anorexia) اختلالی بسیار جدی است که می‌تواند زنان و مردان تمام گروه‌های سنی را تحت آسیب قرار دهد. کم‌اشتهایی عصبی را می‌توان نوعی اختلال در خوردن دانست که با کاهش بیش‌ازحد وزن بدن همراه است. معمولاً، افرادی که دچار این اختلال هستند همیشه نوعی هراس و وسواس در مورد افزایش وزن و مصرف مواد غذایی همراهشان هست. مبتلایان به بی‌اشتهایی عصبی تصوری غیرواقعی و اغراق‌آمیز نسبت به وزن خود دارند و این‌طور می‌پندارند که به‌شدت چاق شده‌اند، حتی اگر وزن کمی داشته باشند. آن‌ها همیشه خود را فردی چاق می‌دانند و همیشه در تلاش‌اند تا به پیروی از یک رژیم لاغری بپردازند.

 

آیا بی‌اشتهایی عصبی به اختلالات روانی ربط دارد؟

در بسیاری از موارد افراد برای مقابله با استرس، اضطراب و اعتمادبه‌نفس پایین از عادت‌های غیرمعمول غذایی استفاده می‌کنند. آن‌ها زمانی که مصرف مواد غذایی خود را محدود می‌کنند حس کنترل بر زندگی‌شان بیشتر می‌شود. افرادی که دچار این اختلال عصبی هستند گاها ممکن است برای کاهش وزنشان بیش‌ازحد ورزش کنند یا حتی از ملین‌ها و استفراغ برای کاهش وزن خود استفاده کنند! با بررسی چنین مواردی می‌توان به این نتیجه رسید فرد به مبتلا شده است.

حتی آمارها این‌طور نشان می‌دهد که بیش‌ترین میزان مرگ‌ومیر را در میان بیماری‌های روانی، بی‌اشتهایی روانی داشته است، اما جای هیچ نگرانی نیست، چراکه با استفاده از درمان مناسب، رفع این بیماری امکان‌پذیر است. بهتر است بدانید که این اختلال در میان زنان شایع‌تر است، اما مردان نیز به آن مبتلا می‌شوند. بی‌اشتهایی روانی معمولاً در سال‌های نوجوانی یا اوایل بزرگ‌سالی آغاز می‌شود و سومین بیماری مزمن شایع در بین نوجوانان است. بااین‌حال در کودکان، بزرگ‌سالان و سالمندان نیز دیده می‌شود.

 

علل ابتلا به اختلال بی‌اشتهایی عصبی

دانشمندان و پژوهشگران درباره علل بروز کم‌اشتهایی عصبی به نتایج دقیقی دست نیافتند. البته آن‌ها بر این باورند که بعضی از این عوامل شامل تعارضات خانوادگی و تعارضات جنسی، ترس بیمارگونه از اضافه‌وزن، اپیدمی لاغری به‌عنوان مد روز یا به‌عنوان یکی از علائم افسردگی یا اختلال شخصیت هستند. عواملی هم وجود دارند که می‌توانند خطر ابتلا به این اختلال را افزایش دهند، ازجمله این عوامل عبارت‌اند از فشار دوستان و همسالان یا فشار اجتماعی برای لاغر بودن، سابقه اضافه‌وزن مختصر، شخصیت تکامل طلب، وسواسی یا پیروزی خواه، استرس روانی یا مشاغل خاص. از علل ابتلا به کم‌اشتهایی عصبی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش وزن شدید طی چند هفته یا ماه
  • ادامه اجرای رژیم کم‌کالری باوجود لاغر بودن یا کاهش وزن شدید
  • توجه بسیار به غذا، کالری و مواد مغذی
  • ترس بسیار از افزایش وزن
  • عادات غذایی عجیب مانند پنهانی غذا خوردن
  • احساس چاق بودن باوجود لاغری
  • ناامیدی، ترس و اضطراب
  • دوره‌های قاعدگی بی‌نظم
  • اجرای مداوم رژیم‌های ایجادکننده اسهال یا ادرارآور
  • پوشیدن لباس گشاد برای پنهان کردن کاهش وزن
  • ورزش کردن شدید
  • احساس بی‌ارزشی و ناامیدی
  • کناره‌گیری از جوامع و انزوا

علائم بی‌اشتهایی عصبی

بی‌اشتهایی عصبی یا بی‌اشتهایی روانی علائم مختلفی دارد که البته برخی افراد همه این علائم را تجربه نمی‌کنند. این علائم عبارت هستند از:

  • عدم تناسب قد و وزن
  • عقب افتادن حداقل سه دوره از عادت ماهیانه (در خانم‌ها)
  • عدم تمایل یا امتناع از غذا خوردن در حضور دیگران
  • تنگی نفس
  • اضطراب
  • ضعف
  • شکننده شدن پوست
  • وسواس در مورد کالری‌های مصرفی

 

تأثیر کم‌اشتهایی عصبی بر سلامتی شما

متأسفانه، کم‌اشتهایی عصبی عواقب و خطرات زیادی برای سلامتی دارد. این خطرات عبارت‌اند از پوکی استخوان، کمبود مواد معدنی، پایین بودن دمای بدن، نامنظم بودن ضربان قلب و نارسایی دائمی در رشد طبیعی. همیشه به یاد داشته باشید که استفاده طولانی‌مدت از ملین‌ها برای بدن مضر است. این داروها عضلات روده را فرسوده کرده و موجب پایین آمدن کارایی آن می‌شود. برخی ملین‌ها شامل مواد مضری هستند که ممکن است در بدنتان باز جذب شوند.

 

درمان بی‌اشتهایی عصبی

شاید بی‌اشتهایی روانی چنان وحشتناک به نظر برسد که در ابتدا همه این‌طور فکر کنند که این اختلال را نمی‌توان درمان کرد و هیچ راه‌حلی برای آن وجود ندارد، اما این‌طور نیست. اختلال بی‌اشتهایی عصبی نیز مانند سایر اختلالات تغذیه‌ای با یک برنامه درمانی همه‌جانبه درمان می‌شود. اهداف این درمان عبارت‌اند از حفظ وزن فرد در محدوده وزن سلامت، درمان روانی و اصلاح الگوهای فکری است. شاید در این راه، فرد خودسرانه شروع به مصرف داروی بی‌اشتهایی عصبی کند یا از پزشکان کمک بگیرد.

مسئله مهم آن است که در بیشتر موارد شخصی که به این اختلال دچار است، هیچ نوع خطایی را در رفتار خود نمی‌بیند که بخواهد به دنبال درمان آن باشد. او تنها به فکر کاهش وزن بیشتر و بیشتر است. در این شرایط خانواده و افراد نزدیک به فرد باید به فکرش باشند و برای درمانش اقدام کنند، می‌پرسید چطور؟ ازآنجایی‌که کم‌اشتهایی عصبی اختلالی ذهنی و جسمی است، درمان آن به چند گروه متخصص ختم می‌شود. عموماً، پزشک بالینی، روانشناس، مشاور و رژیم درمان می‌توانند به این افراد کمک کنند.

همان‌طور که گفتیم خانواده هم دراین‌بین، نقش بسیار مهمی دارند. وجود یک گروه متخصص و مهم‌تر از آن اعتماد بیمار به گروه درمان، فرایند درمان را راحت‌تر می‌کنند. مصرف داروی بی‌اشتهایی عصبی مانند قرص بی‌اشتهایی عصبی، تغییر سبک زندگی، تغییر تفکر، خود ارزشمندی و … می‌تواند بهترین درمان برای این افراد باشد.

 

علائم بی‌اشتهایی عصبی در کودکان

پژوهشگران به‌طور دقیق به این موضوع دست نیافتند که چه عواملی باعث بی‌اشتهایی عصبی در کودکان و نوجوانان می‌شوند، اما بیش‌تر موارد این اختلال با نخوردن غذا آغاز و به‌تدریج به کاهش وزن شدید و ناسالم منجر می‌شود. البته این نوع اختلال در هر کودک ممکن است با دیگری متفاوت باشد. در ادامه، برخی از شایع‌ترین علائم اختلال کم‌اشتهایی عصبی در کودکان را بررسی خواهیم کرد:

  • وزن کم کودک
  • عقب افتادن سه دوره قاعدگی در دختران نوجوان
  • وسواس در خوردن غذا
  • رفتارهای عجیب در هنگام خوردن غذا
  • انزوا
  • افسردگی
  • عصبانیت غیرمعمولی

می‌توانید از من و رژیم هم کمک بگیرید

همان‌طور که گفتیم درروند درمان این اختلال باید از یک رژیم غذایی برای درمان بیمار استفاده کرد. من و رژیم به‌عنوان یک وب‌سایت ارائه‌دهنده رژیم آنلاین، در دسترس این افراد است. با کمک من و رژیم، بدون مراجعه به مطب متخصصین تغذیه و تنها با چند کلیک ساده می‌توان رژیم دریافت کرد. البته، دریافت این رژیم معمولاً در پایان کار است و در ابتدا باید فکر و تصورات فرد نسبت به اندامش اصلاح شود؛ اما درهرصورت من و رژیم همراه شماست تا نقشی در درمان اختلال بی‌اشتهایی عصبی داشته باشد.

سمیرا علی جانی

View Comments

  • خوشحالم که با سایت شما آشنا شدم همیشه تو پیدا کردن یه متخصص تغذیه تنبلی می کردم ولی الان خوبه شما همیشه در دسترس هستین

Recent Posts

Dating site to meet singles & find real love!

The opinions expressed are the author’s alone and have not been provided, approved or otherwise… Read More

% روز قبل

Benefits of Online Dating

Online dating has transformed the way people find love and build relationships. In the digital… Read More

% روز قبل

How Do I Create Zip File on My Phone New Data!

That means that it consists of pixels, the same small dots displayed on your monitor… Read More

% روز قبل

لاغری نوجوانان با رژیم غذایی

هریک از مراحل رشد انسان فرایندی شگفت آور و قابل تحسین است و انسان برای… Read More

% روز قبل

علت چاقی چیست و چطور می‌توان آن را درمان کرد؟

چاقی مشکل جدی است که این روزها گریبان گیر افراد زیادی شده است. این مشکل… Read More

% روز قبل

ناهار رژیم لاغری

تغییر سبک زندگی مردم و همین طور رژیم غذایی افراد، باعث شده هر روز در… Read More

% روز قبل